Menu

Nieuws: Studiedag popkoren WatZUP en VoxFive

Voor de tweede keer sinds de oprichting van de popkoren WatZUP en VoxFive eind 2008 werd door Prevoices een studiedag georganiseerd in gebouw de Toekomst te Wilsum. Omstreeks 12.00 uur begon een aantal vrijwilligers met het opbouwen van de apparatuur en het inrichten van de zaal, waarna vanaf 12.30 uur de overige koorleden binnenstroomden. Na een kopje koffie of thee werd iedereen omstreeks 13.00 uur welkom geheten door Danielle Schuiling (één van de organisatoren), waarna onze muzikaal leider, Anton Jansma, het dagprogramma globaal uit de doeken deed. Aansluitend werd gestart met het inzingen van een aantal bekende nummers uit het repertoire van de koren.
Tijdens de eerste pauze werden per tafel groepjes van zes koorleden (een mix uit de zangroepen van beide koren) gevormd om nader kennis te maken en om de vraag te beantwoorden: ”waar zou een koor aan moeten voldoen om een goed koor te zijn?”

Na deze pauze namen Roel Sleurink (basgitaar) en Chris Jonker (drums) een workshop voor hun rekening. Roel liet de koorleden eerst zien welke houding aangenomen kan worden om goed en ontspannen te kunnen zingen. Vervolgens werden we twee aan twee gezet om gezichtsuitdrukkingen te oefenen en zo meer lef te kunnen tonen. Vervolgens deden Roel en Chris een aantal ritme-oefeningen met bamboe stokken en petflessen, ter verbetering van het ritmegevoel. Chris had verder een drietal rappers uitgenodigd om te tonen wat de mogelijkheden zijn met ritmes en zang. Een aantal koorleden werd uitgedaagd om mee te doen en dat viel nog lang niet mee.
Voor de volgende pauze vroeg Anton om eens na te denken over de identiteit van de koren en eventuele (verdere) vormen van samenwerking. Hieruit mag geconcludeerd worden dat de wijze waarop de samenwerking nu gaat eigenlijk prima is. We springen elkaar bij als het nodig is en verder zijn het twee zelfstandige koren. Geen van de koren zit te wachten op een fusie.

Vervolgens werd het zanggedeelte voortgezet door zangcoach Aart Mateboer, vocalist en zangcoach. Hij maakt o.a. deel uit van het Groot Omroep Koor en is dirigent van het popkoor Musical Art. Hij studeerde met de koren een deel van het nummer ‘Somewhere’ uit de West Side Story in. Later nam hij met de koren een tweetal bekende nummers door. Naar aanleiding van zijn workshop mogen we concluderen dat de mp3’s die we per stemgroep krijgen een grote steun zijn bij het instuderen van de nummers.

Om 18.15 werd een oer-Hollands stamppottenbuffet geopend. Uitstekend verzorgd, met diverse bijgerechten. Na het avondeten mocht ieder koor een eigen nummer opnemen. De meerderheid van WatZUP koos voor ‘Love of my live’. VoxFive koos voor ‘Rvier Deep, Mountain High’. Het opnemen van de nummers maakte duidelijk dat een sterke discipline nodig is om e.e.a. vast te leggen.

Na de opnames werden de koorleden nog één keer aan het denken gezet. De vragen die centraal stonden, waren: “Waarom ben je lid geworden van een koor/waarom zing je?” en “wat vind je van smartlappen en uitvaartliederen? Eigenlijk waren alle koorleden het met elkaar eens. We zingen omdat het onwijs leuk is en ons veel energie geeft en ook het optreden voor een publiek hoort daarbij. Het repertoire moet vooral “pop” blijven, hoewel nummers van een ander genre bij gelegenheid ook geschikt kunnen zijn.
Rond 21.00 uur werd er afgesloten met een uitbundige samenzang waarna het om 21.30 uur tijd was om de instrumenten in te pakken en de zaal op te ruimen.

Terugkijkend een lange gezellige dag vol inspiratie. Een dag met veel gezelligheid, harmonie en een groot saamhorigheidsgevoel. Onze dank gaat uit naar alle mensen die deze studiedag mogelijk hebben gemaakt en vooral naar de organisatoren van Prevoices.

Fotoalbum: Studiedag De Toekomst Wilsum


 
Terug naar het overzicht