Menu

Nieuws: Bijzonder geslaagde studiedag popkoren

Op zaterdag 13 maart 2010 hielden de popkoren WatZUP en Vox Five een gezamenlijke studiedag in gebouw De Toekomst te Wilsum.

Fotoalbum: Studiedag De Toekomst WilsumOmstreeks 9.30 uur begon een flink aantal vrijwilligers met het opbouwen van de apparatuur en het inrichten van de zaal, waarna vanaf 10.00 uur de overige koorleden binnendruppelden. Onder het genot van een kopje koffie of thee kwam de sfeer er al snel in. Omstreeks 10.30 uur werd iedereen door Danielle Schuiling welkom geheten, waarna Anton Jansma het dagprogramma globaal uit de doeken deed. Tevens stelde Anton de begeleidingband voor, bestaande uit Roel Sleurink (basgitaar), Chris Jonker (drums), Christoffel Reumer (keyboard) en Ellen Diender (saxofoon).

Aansluitend werd gestart met het inzingen van een aantal bekende nummers uit het repertoire van de koren, mede bedoeld om te wennen aan muzikale begeleiding van de band. Tijdens de eerste pauze werden per tafel groepjes van zes koorleden (een mix uit de zangroepen van beide koren) gevormd om nader kennis te maken en om de vraag te beantwoorden: welk lied de groep als leukste en minst leuke ervaart. Vervolgens gaf een woordvoerder van ieder van de 16 groepen de groepsmening weer, waarbij opviel dat de meningen behoorlijk uiteen liepen. Na deze pauze nam Christoffel het over. Hij liet op een heel duidelijke wijze ervaren met welke technieken bepaalde klanken gemaakt kunnen worden, gebruik makend van neus- en keelholten e.d.

Omstreeks 12.30 uur was het tijd voor de lunch. Een prima verzorgd buffet met verschillende broodjes, salades, diverse soorten broodbeleg, zuivel en een sapje.

Om 13.30 uur begon het middagprogramma, waarbij het eerste gedeelte met name bedoeld was om de band te laten wennen aan de koren. Vervolgens nam Roel het woord, om op een humoristische wijze te vertellen hoe hij er toe gekomen was om bij een popkoor te gaan. Vervolgens liet hij de koorleden een aantal spanning- en ontspanningoefeningen doen.

Tevens een ludieke oefening, iedereen verdeeld in kringen, met je oor op de rug van je voorganger, om te ervaren hoe de longen als klankkast fungeren. Aansluitend werd weer gezongen en aangegeven welke zaken tijdens een optreden van belang zijn op het gebied van presentatie e.d. In de pauze werd in groepen gesproken over ”waar een koor aan zou moeten voldoen om een goed koor te zijn”. De belangrijkste punten die hierbij boven kwamen waren “saamhorigheid en harmonie”.

Omstreeks 16.30 uur werden de zangers van Prevoices toegevoegd, waarbij gepresenteerd werd op welke wijze muzieknummers zoal gebracht kunnen worden. Tevens werden een aantal nieuwe nummers ingestudeerd en werd door een aantal Prevoices solisten een nummer gezongen waarbij de koren als achtergrond fungeerden.

Om 18.00 werd het Chinees buffet geopend. Uitstekend verzorgd, met diverse menu’s.

Na het avondeten werden de oefeningen met Prevoices vervolgd. Aansluitend kregen de drie groepen elk de gelegenheid om een nummer neer te zetten voor een video-opname en foto’s ten behoeve van de diverse websites. Even na 21.00 uur werd het zingen afgesloten en werd groepsgewijs een evaluatie gehouden.

Omstreeks 21.30 uur was het tijd om de instrumenten in te pakken en de zaal op te ruimen.

Terugkijkend een lange gezellige dag vol inspiratie. Een dag met veel gezelligheid, humor, harmonie en een groot saamhorigheidsgevoel. Prima georganiseerd, mooie locatie. Zeker voor herhaling vatbaar.
 
Terug naar het overzicht